Java Q & A

# Which package does define String and StringBuffer classes?

Ans : java.lang package.
# Which method can be used to obtain the length of the String?

Ans : length( ) method.
# How do you concatenate Strings?

Ans : By using " + " operator.
# Which method can be used to compare two strings for equality?

Ans : equals( ) method.
# Which method can be used to perform a comparison between strings that

ignores case differences?

Ans : equalsIgnoreCase( ) method.
# What is the use of valueOf( ) method?

Ans : valueOf( ) method converts data from its internal format into a human-

readable form.
# What are the uses of toLowerCase( ) and toUpperCase( ) methods?

Ans : The method toLowerCase( ) converts all the characters in a string from

uppercase to

lowercase.

The method toUpperCase( ) converts all the characters in a string from

lowercase to

uppercase.
# Which method can be used to find out the total allocated capacity of a

StrinBuffer?

Ans : capacity( ) method.
# Which method can be used to set the length of the buffer within a StringBuffer

object?

Ans : setLength( ).
# What is the difference between String and StringBuffer?

Ans : String objects are constants, whereas StringBuffer objects are not.

String class supports constant strings, whereas StringBuffer class supports

growable, modifiable strings.
# What are wrapper classes?

Ans : Wrapper classes are classes that allow primitive types to be accessed as

objects.
# Which of the following is not a wrapper class?

1. String
2. Integer
3. Boolean
4. Character

Ans : a.

1. What is the output of the following program?

public class Question {

public static void main(String args[]) {

String s1 = "abc";

String s2 = "def";

String s3 = s1.concat(s2.toUpperCase( ) );

System.out.println(s1+s2+s3);

}

}

1. abcdefabcdef
2. abcabcDEFDEF
3. abcdefabcDEF
4. None of the above

ANS : c.

1. Which of the following methods are methods of the String class?

1. delete( )
2. append( )
3. reverse( )
4. replace( )

Ans : d.

1. Which of the following methods cause the String object referenced by s to

be changed?

1. s.concat( )
2. s.toUpperCase( )
3. s.replace( )
4. s.valueOf( )

Ans : a and b.

1. String is a wrapper class?

1. True
2. False

Ans : b.

17) If you run the code below, what gets printed out?

String s=new String("Bicycle");

int iBegin=1;

char iEnd=3;

System.out.println(s.substring(iBegin,iEnd));

1. Bic
2. ic

c) icy
d) error: no method matching substring(int,char)

Ans : b.

18) Given the following declarations

String s1=new String("Hello")

String s2=new String("there");

String s3=new String();

Which of the following are legal operations?

1. s3=s1 + s2;
2. s3=s1 - s2;

c) s3=s1 & s2
d) s3=s1 && s2

Ans : a.

19) Which of the following statements are true?

1. The String class is implemented as a char array, elements are addressed

using the stringname[] convention

b) Strings are a primitive type in Java that overloads the + operator for

concatenation
c) Strings are a primitive type in Java and the StringBuffer is used as the

matching wrapper type
d) The size of a string can be retrieved using the length property.

Ans : b.

EXPLORING JAVA.LANG

1. java.lang package is automatically imported into all programs.

1. True
2. False

Ans : a

1. What are the interfaces defined by java.lang?

Ans : Cloneable, Comparable and Runnable.
2. What are the constants defined by both Flaot and Double classes?

Ans : MAX_VALUE,

MIN_VALUE,

NaN,

POSITIVE_INFINITY,

NEGATIVE_INFINITY and

TYPE.
3. What are the constants defined by Byte, Short, Integer and Long?

Ans : MAX_VALUE,

MIN_VALUE and

TYPE.
4. What are the constants defined by both Float and Double classes?

Ans : MAX_RADIX,

MIN_RADIX,

MAX_VALUE,

MIN_VALUE and

TYPE.
5. What is the purpose of the Runtime class?

Ans : The purpose of the Runtime class is to provide access to the Java

runtime system.
6. What is the purpose of the System class?

Ans : The purpose of the System class is to provide access to system

resources.
7. Which class is extended by all other classes?

Ans : Object class is extended by all other classes.
8. Which class can be used to obtain design information about an object?

Ans : The Class class can be used to obtain information about an object’s

design.
9. Which method is used to calculate the absolute value of a number?

Ans : abs( ) method.
10. What are E and PI?

Ans : E is the base of the natural logarithm and PI is the mathematical value

pi.
11. Which of the following classes is used to perform basic console I/O?

1. System
2. SecurityManager
3. Math
4. Runtime

Ans : a.

1. Which of the following are true?

1. The Class class is the superclass of the Object class.
2. The Object class is final.
3. The Class class can be used to load other classes.
4. The ClassLoader class can be used to load other classes.

Ans : c and d.

1. Which of the following methods are methods of the Math class?

1. absolute( )
2. log( )
3. cosine( )
4. sine( )

Ans : b.

1. Which of the following are true about the Error and Exception classes?

1. Both classes extend Throwable.
2. The Error class is final and the Exception class is not.
3. The Exception class is final and the Error is not.
4. Both classes implement Throwable.

Ans : a.

1. Which of the following are true?

1. The Void class extends the Class class.
2. The Float class extends the Double class.
3. The System class extends the Runtime class.
4. The Integer class extends the Number class.

Ans : d.

17) Which of the following will output -4.0

1. System.out.println(Math.floor(-4.7));
2. System.out.println(Math.round(-4.7));
3. System.out.println(Math.ceil(-4.7));

d) System.out.println(Math.Min(-4.7));

Ans : c.

18) Which of the following are valid statements

a) public class MyCalc extends Math
b) Math.max(s);
c) Math.round(9.99,1);
d) Math.mod(4,10);

e) None of the above.

Ans : e.

19) What will happen if you attempt to compile and run the following code?

Integer ten=new Integer(10);

Long nine=new Long (9);

System.out.println(ten + nine);

int i=1;

System.out.println(i + ten);

1. 19 followed by 20
2. 19 followed by 11
3. Error: Can't convert java lang Integer

d) 10 followed by 1

Ans : c.

INPUT / OUTPUT : EXPLORING JAVA.IO

1. What is meant by Stream and what are the types of Streams and classes of

the Streams?

Ans : A Stream is an abstraction that either produces or consumes

information.

There are two types of Streams. They are:

Byte Streams : Byte Streams provide a convenient means for handling input

and output of bytes.

Character Streams : Character Streams provide a convenient means for

handling input and output of characters.

Byte Stream classes : Byte Streams are defined by using two abstract classes.

They are:InputStream and OutputStream.

Character Stream classes : Character Streams are defined by using two

abstract classes. They are : Reader and Writer.
2. Which of the following statements are true?

1. UTF characters are all 8-bits.
2. UTF characters are all 16-bits.
3. UTF characters are all 24-bits.
4. Unicode characters are all 16-bits.
5. Bytecode characters are all 16-bits.

Ans : d.

1. Which of the following statements are true?

1. When you construct an instance of File, if you do not use the filenaming

semantics of the local machine, the constructor will throw an IOException.
2. When you construct an instance of File, if the corresponding file does not

exist on the local file system, one will be created.
3. When an instance of File is garbage collected, the corresponding file on the

local file system is deleted.
4. None of the above.

Ans : a,b and c.

1. The File class contains a method that changes the current working

directory.

1. True
2. False

Ans : b.

1. It is possible to use the File class to list the contents of the current working
directory.

1. True
2. False

Ans : a.

1. Readers have methods that can read and return floats and doubles.

1. True
2. False

Ans : b.

1. You execute the code below in an empty directory. What is the result?

File f1 = new File("dirname");

File f2 = new File(f1, "filename");

1. A new directory called dirname is created in the current working directory.
2. A new directory called dirname is created in the current working directory.

A new file called filename is created in directory dirname.
3. A new directory called dirname and a new file called filename are created,

both in the current working directory.
4. A new file called filename is created in the current working directory.
5. No directory is created, and no file is created.

Ans : e.

1. What is the difference between the Reader/Writer class hierarchy and the

InputStream/OutputStream class hierarchy?

Ans : The Reader/Writer class hierarchy is character-oriented and the

InputStream/OutputStream class hierarchy is byte-oriented.
2. What is an I/O filter?

Ans : An I/O filter is an object that reads from one stream and writes to

another, usually altering the data in some way as it is passed from one stream to

another.
3. What is the purpose of the File class?

Ans : The File class is used to create objects that provide access to the files

and directories of a local file system.
4. What interface must an object implement before it can be written to a

stream as an object?

Ans : An object must implement the Serializable or Externalizable interface

before it can be written to a stream as an object.
5. What is the difference between the File and RandomAccessFile classes?

Ans : The File class encapsulates the files and directories of the local file

system. The RandomAccessFile class provides the methods needed to directly

access data contained in any part of a file.
6. What class allows you to read objects directly from a stream?

Ans : The ObjectInputStream class supports the reading of objects from input

streams.
7. What value does read( ) return when it has reached the end of a file?

Ans : The read( ) method returns – 1 when it has reached the end of a file.
8. What value does readLine( ) return when it has reached the end of a file?

Ans : The readLine( ) method returns null when it has reached the end of a

file.
9. How many bits are used to represent Unicode, ASCII, UTF-16 and UTF-8

characters?

Ans : Unicode requires 16-bits and ASCII requires 8-bits. Although the ASCII

character set uses only 1-bits, it is usually represented as 8-bits. UTF-8 represents

characters using 8, 16 and 18-bit patterns. UTF-16 uses 16-bit and larger bit

patterns.
10. Which of the following are true?

1. The InputStream and OutputStream classes are byte-oriented.
2. The ObjectInputStream and ObjectOutputStream do not support serialized

object input and output.
3. The Reader and Writer classes are character-oriented.
4. The Reader and Writer classes are the preferred solution to serialized object

output.

Ans : a and c.

1. Which of the following are true about I/O filters?

1. Filters are supported on input, but not on output.
2. Filters are supported by the InputStream/OutputStream class hierarchy, but

not by the Reader/Writer class hierarchy.
3. Filters read from one stream and write to another.
4. A filter may alter data that is read from one stream and written to another.

Ans : c and d.

1. Which of the following are true?

1. Any Unicode character is represented using 16-bits.
2. 7-bits are needed to represent any ASCII character.
3. UTF-8 characters are represented using only 8-bits.
4. UTF-16 characters are represented using only 16-bits.

Ans : a and b.

1. Which of the following are true?

1. The Serializable interface is used to identify objects that may be written to

an output stream.
2. The Externalizable interface is implemented by classes that control the way

in which their objects are serialized.
3. The Serializable interface extends the Externalizable interface.
4. The Externalizable interface extends the Serializable interface.

Ans : a, b and d.

1. Which of the following are true about the File class?

1. A File object can be used to change the current working directory.
2. A File object can be used to access the files in the current directory.
3. When a File object is created, a corresponding directory or file is created in

the local file system.
4. File objects are used to access files and directories on the local file system.
5. File objects can be garbage collected.
6. When a File object is garbage collected, the corresponding file or directory

is deleted.

Ans : b, d and e.

1. How do you create a Reader object from an InputStream object?

1. Use the static createReader( ) method of InputStream class.
2. Use the static createReader( ) method of Reader class.
3. Create an InputStreamReader object, passing the InputStream object as an

argument to the InputStreamReader constructor.
4. Create an OutputStreamReader object, passing the InputStream object as an

argument to the OutputStreamReader constructor.

Ans : c.

1. Which of the following are true?

1. Writer classes can be used to write characters to output streams using

different character encodings.
2. Writer classes can be used to write Unicode characters to output streams.
3. Writer classes have methods that support the writing of the values of any

Java primitive type to output streams.
4. Writer classes have methods that support the writing of objects to output

streams.

Ans : a and b.

1. The isFile( ) method returns a boolean value depending on whether the file

object is a file or a directory.

1. True.
2. False.

Ans : a.

1. Reading or writing can be done even after closing the input/output source.

1. True.
2. False.

Ans : b.

1. The ________ method helps in clearing the buffer.

Ans : flush( ).
2. The System.err method is used to print error message.

1. True.
2. False.

Ans : a.

1. What is meant by StreamTokenizer?

Ans : StreamTokenizer breaks up InputStream into tokens that are delimited

by sets of characters.

It has the constructor : StreamTokenizer(Reader inStream).

Here inStream must be some form of Reader.
2. What is Serialization and deserialization?

Ans : Serialization is the process of writing the state of an object to a byte

stream.

Deserialization is the process of restoring these objects.

30) Which of the following can you perform using the File class?

a) Change the current directory
b) Return the name of the parent directory
c) Delete a file
d) Find if a file contains text or binary information

Ans : b and c.

31)How can you change the current working directory using an instance of the

File class called FileName?

1. FileName.chdir("DirName").
2. FileName.cd("DirName").
3. FileName.cwd("DirName").
4. The File class does not support directly changing the current directory.

Ans : d.

APPLETS

1. What is an Applet? Should applets have constructors?

Ans : Applet is a dynamic and interactive program that runs inside a Web

page

displayed by a Java capable browser. We don’t have the concept of

Constructors in Applets.
2. How do we read number information from my applet’s parameters, given

that Applet’s getParameter() method returns a string?

Ans : Use the parseInt() method in the Integer Class, the Float(String)

constructor in the

Class Float, or the Double(String) constructor in the class Double.
3. How can I arrange for different applets on a web page to communicate with

each other?

Ans : Name your applets inside the Applet tag and invoke AppletContext’s

getApplet()

method in your applet code to obtain references to the other applets on the

page.
4. How do I select a URL from my Applet and send the browser to that page?

Ans : Ask the applet for its applet context and invoke showDocument() on

that context object.

Eg. URL targetURL;

String URLString

AppletContext context = getAppletContext();

try{

targetUR L = new URL(URLString);

} catch (Malformed URLException e){

// Code for recover from the exception

}

context. showDocument (targetURL);
5. Can applets on different pages communicate with each other?

Ans : No. Not Directly. The applets will exchange the information at one

meeting place

either on the local file system or at remote system.
6. How do Applets differ from Applications?

Ans : Appln: Stand Alone

Applet: Needs no explicit installation on local m/c.

Appln: Execution starts with main() method.

Applet: Execution starts with init() method.

Appln: May or may not be a GUI

Applet: Must run within a GUI (Using AWT)
7. How do I determine the width and height of my application?

Ans : Use the getSize() method, which the Applet class inherits from the

Component

class in the Java.awt package. The getSize() method returns the size of the

applet as

a Dimension object, from which you extract separate width, height fields.

Eg. Dimension dim = getSize ();

int appletwidth = dim.width ();

8) What is AppletStub Interface?

Ans : The applet stub interface provides the means by which an applet and the

browser communicate. Your code will not typically implement this interface.

9. It is essential to have both the .java file and the .html file of an applet in the
same

directory.

1. True.
2. False.

Ans : b.

9. The

tag contains two attributes namely _________ and _______.

Ans : Name , value.

# Passing values to parameters is done in the _________ file of an applet.

Ans : .html.

12) What tags are mandatory when creating HTML to display an applet

1. name, height, width
2. code, name
3. codebase, height, width

d) code, height, width

Ans : d.

13. Applet’s getParameter( ) method can be used to get parameter values.

1. True.
2. False.

Ans : a.

13. What are the Applet’s Life Cycle methods? Explain them?

Ans : init( ) method - Can be called when an applet is first loaded.

start( ) method - Can be called each time an applet is started.

paint( ) method - Can be called when the applet is minimized or refreshed.

stop( ) method - Can be called when the browser moves off the applet’s

page.

destroy( ) method - Can be called when the browser is finished with the

applet.
14. What are the Applet’s information methods?

Ans : getAppletInfo( ) method : Returns a string describing the applet, its

author ,copy

right information, etc.

getParameterInfo( ) method : Returns an array of string describing the

applet’s parameters.
15. All Applets are subclasses of Applet.

1. True.
2. False.

Ans : a.

13. All Applets must import java.applet and java.awt.

1. True.
2. False.

Ans : a.

13. What are the steps involved in Applet development?

Ans : a) Edit a Java source file,

b) Compile your program and

c) Execute the appletviewer, specifying the name of your applet’s source file.
14. Applets are executed by the console based Java run-time interpreter.

1. True.
2. False.

Ans : b.

13. Which classes and interfaces does Applet class consist?

Ans : Applet class consists of a single class, the Applet class and three

interfaces: AppletContext,

AppletStub and AudioClip.
14. What is the sequence for calling the methods by AWT for applets?

Ans : When an applet begins, the AWT calls the following methods, in this

sequence.

1. init( )
2. start( )
3. paint( )

When an applet is terminated, the following sequence of method cals takes place

:

1. stop( )
2. destroy( )

13. Which method is used to output a string to an applet?

Ans : drawString ( ) method.
14. Every color is created from an RGB value.

1. True.
2. False

Ans : a.

EVENT HANDLING

1. The event delegation model, introduced in release 1.1 of the JDK, is fully

compatible with the

1. event model.

1. True
2. False

Ans : b.

1. A component subclass that has executed enableEvents( ) to enable

processing of a certain kind of event cannot also use an adapter as a listener for

the same kind of event.

1. True
2. False

Ans : b.

1. What is the highest-level event class of the event-delegation model?

Ans : The java.util.eventObject class is the highest-level class in the event-

delegation hierarchy.
2. What interface is extended by AWT event listeners?

Ans : All AWT event listeners extend the java.util.EventListener interface.
3. What class is the top of the AWT event hierarchy?

Ans : The java.awt.AWTEvent class is the highest-level class in the AWT event

class hierarchy.
4. What event results from the clicking of a button?

Ans : The ActionEvent event is generated as the result of the clicking of a

button.
5. What is the relationship between an event-listener interface and an event-

adapter class?

Ans : An event-listener interface defines the methods that must be

implemented by an event

handler for a particular kind of event.

An event adapter provides a default implementation of an event-listener

interface.
6. In which package are most of the AWT events that support the event-

delegation model defined?

Ans : Most of the AWT–related events of the event-delegation model are

defined in the

java.awt.event package. The AWTEvent class is defined in the java.awt

package.
7. What is the advantage of the event-delegation model over the earlier event-

inheritance model?

Ans : The event-delegation has two advantages over the event-inheritance model.

They are :

1. It enables event handling by objects other than the ones that generate the

events. This

allows a clean separation between a component’s design and its use.
2. It performs much better in applications where many events are generated.

This

performance improvement is due to the fact that the event-delegation model

does not

have to repeatedly process unhandled events, as is the case of the event-

inheritance

model.

1. What is the purpose of the enableEvents( ) method?

Ans :The enableEvents( ) method is used to enable an event for a particular

object.
2. Which of the following are true?

1. The event-inheritance model has replaced the event-delegation model.
2. The event-inheritance model is more efficient than the event-delegation

model.
3. The event-delegation model uses event listeners to define the methods of

event-handling classes.
4. The event-delegation model uses the handleEvent( ) method to support event

handling.

Ans : c.

1. Which of the following is the highest class in the event-delegation model?

1. java.util.EventListener
2. java.util.EventObject
3. java.awt.AWTEvent
4. java.awt.event.AWTEvent

Ans : b.

1. When two or more objects are added as listeners for the same event, which

listener is first invoked to handle the event?

1. The first object that was added as listener.
2. The last object that was added as listener.
3. There is no way to determine which listener will be invoked first.
4. It is impossible to have more than one listener for a given event.

Ans : c.

1. Which of the following components generate action events?

1. Buttons
2. Labels
3. Check boxes
4. Windows

Ans : a.

1. Which of the following are true?

1. A TextField object may generate an ActionEvent.
2. A TextArea object may generate an ActionEvent.
3. A Button object may generate an ActionEvent.
4. A MenuItem object may generate an ActionEvent.

Ans : a,c and d.

1. Which of the following are true?

1. The MouseListener interface defines methods for handling mouse clicks.
2. The MouseMotionListener interface defines methods for handling mouse

clicks.
3. The MouseClickListener interface defines methods for handling mouse clicks.
4. The ActionListener interface defines methods for handling the clicking of a

button.

Ans : a and d.

1. Suppose that you want to have an object eh handle the TextEvent of a

TextArea object t. How should you add eh as the event handler for t?

1. t.addTextListener(eh);
2. eh.addTextListener(t);
3. addTextListener(eh.t);
4. addTextListener(t,eh);

Ans : a.

1. What is the preferred way to handle an object’s events in Java 2?

1. Override the object’s handleEvent( ) method.
2. Add one or more event listeners to handle the events.
3. Have the object override its processEvent( ) methods.
4. Have the object override its dispatchEvent( ) methods.

Ans : b.

1. Which of the following are true?

1. A component may handle its own events by adding itself as an event listener.
2. A component may handle its own events by overriding its event-dispatching

method.
3. A component may not handle oits own events.
4. A component may handle its own events only if it implements the

handleEvent( ) method.

Ans : a and b.

1. How many types of events are provided by AWT? Explain them?

Ans : The AWT provides two types of events. They are :

1. Low-level event : A low-level event is the one that represents a low-level

input or

window-system occurrence on a visual component on the screen.
2. Semantic event : Semantic event is defined at a higher-level to encapsulate

the

semantics of a user interface component’s model.

1. A __________ is an object that originates or "fire" events.

Ans : source.
2. The event listener corresponding to handling keyboard events is the
_________ .

Ans : KeyListener.
3. What are the types of mouse event listeners?

Ans : MouseListener and MouseMotionListener.

24) Which of the following are correct event handling methods

a) mousePressed(MouseEvent e){}
b) MousePressed(MouseClick e){}
c) functionKey(KeyPress k){}
d) componentAdded(ContainerEvent e){}

Ans : a and d.

25) Which of the following are true?

a) A component may have only one event listener attached at a time
b) An event listener may be removed from a component
c) The ActionListener interface has no corresponding Adapter class
d) The processing of an event listener requires a try/catch block

Ans : b and c.

AWT : WINDOWS, GRAPHICS AND FONTS

1. How would you set the color of a graphics context called g to cyan?

1. g.setColor(Color.cyan);
2. g.setCurrentColor(cyan);
3. g.setColor("Color.cyan");
4. g.setColor("cyan’);
5. g.setColor(new Color(cyan));

Ans : a.

1. The code below draws a line. What color is the line?

g.setColor(Color.red.green.yellow.red.cyan);

g.drawLine(0, 0, 100,100);

1. Red
2. Green
3. Yellow
4. Cyan
5. Black

Ans : d.

1. What does the following code draw?

g.setColor(Color.black);

g.drawLine(10, 10, 10, 50);

g.setColor(Color.RED);

g.drawRect(100, 100, 150, 150);

1. A red vertical line that is 40 pixels long and a red square with sides of 150

pixels
2. A black vertical line that is 40 pixels long and a red square with sides of 150

pixels
3. A black vertical line that is 50 pixels long and a red square with sides of 150

pixels
4. A red vertical line that is 50 pixels long and a red square with sides of 150

pixels
5. A black vertical line that is 40 pixels long and a red square with sides of 100

pixel

Ans : b.

1. Which of the statements below are true?

1. A polyline is always filled.

b) A polyline can not be filled.

c) A polygon is always filled.

d) A polygon is always closed

e) A polygon may be filled or not filled

Ans : b, d and e.

1. What code would you use to construct a 24-point bold serif font?

1. new Font(Font.SERIF, 24,Font.BOLD);
2. new Font("SERIF", 24, BOLD");
3. new Font("BOLD ", 24,Font.SERIF);
4. new Font("SERIF", Font.BOLD,24);
5. new Font(Font.SERIF, "BOLD", 24);

Ans : d.

1. What does the following paint( ) method draw?

Public void paint(Graphics g) {

g.drawString("question #6",10,0);

}

1. The string "question #6", with its top-left corner at 10,0
2. A little squiggle coming down from the top of the component, a little way in

from the left edge

Ans : b.

1. What does the following paint( ) method draw?

Public void paint(Graphics g) {

g.drawString("question #6",10,0);

}

1. A circle at (100, 100) with radius of 44
2. A circle at (100, 44) with radius of 100
3. A circle at (100, 44) with radius of 44
4. The code does not compile

Ans : d.

8)What is relationship between the Canvas class and the Graphics class?

Ans : A Canvas object provides access to a Graphics object via its paint( )

method.

1. What are the Component subclasses that support painting.

Ans : The Canvas, Frame, Panel and Applet classes support painting.
2. What is the difference between the paint( ) and repaint( ) method?

Ans : The paint( ) method supports painting via a Graphics object. The

repaint( ) method is used

to cause paint( ) to be invoked by the AWT painting method.
3. What is the difference between the Font and FontMetrics classes?

Ans : The FontMetrics class is used to define implementation-specific

properties, such as ascent

and descent, of a Font object.
4. Which of the following are passed as an argument to the paint( ) method?

1. A Canvas object
2. A Graphics object
3. An Image object
4. A paint object

Ans : b.

1. Which of the following methods are invoked by the AWT to support paint and

repaint operations?

1. paint( )
2. repaint( )
3. draw( )
4. redraw( )

Ans : a.

1. Which of the following classes have a paint( ) method?

1. Canvas
2. Image
3. Frame
4. Graphics

Ans : a and c.

1. Which of the following are methods of the Graphics class?

1. drawRect( )
2. drawImage( )
3. drawPoint( )
4. drawString( )

Ans : a, b and d.

1. Which Font attributes are available through the FontMetrics class?

1. ascent
2. leading
3. case
4. height

Ans : a, b and d.

1. Which of the following are true?

1. The AWT automatically causes a window to be repainted when a portion of

a window has been minimized and then maximized.
2. The AWT automatically causes a window to be repainted when a portion of

a window has been covered and then uncovered.
3. The AWT automatically causes a window to be repainted when application

data is changed.
4. The AWT does not support repainting operations.

Ans : a and b.

1. Which method is used to size a graphics object to fit the current size of the

window?

Ans : getSize( ) method.
2. What are the methods to be used to set foreground and background colors?

Ans : setForeground( ) and setBackground( ) methods.

19) You have created a simple Frame and overridden the paint method as follows

public void paint(Graphics g){

g.drawString("Dolly",50,10);

}

What will be the result when you attempt to compile and run the program?

1. The string "Dolly" will be displayed at the centre of the frame

b) An error at compilation complaining at the signature of the paint method
c) The lower part of the word Dolly will be seen at the top of the form, with the

top hidden.
d) The string "Dolly" will be shown at the bottom of the form

Ans : c.

20) Where g is a graphics instance what will the following code draw on the

screen.

g.fillArc(45,90,50,50,90,180);

a) An arc bounded by a box of height 45, width 90 with a centre point of 50,50,

starting
at an angle of 90 degrees traversing through 180 degrees counter clockwise.

b) An arc bounded by a box of height 50, width 50, with a centre point of 45,90

starting
at an angle of 90 degrees traversing through 180 degrees clockwise.

c) An arc bounded by a box of height 50, width 50, with a top left at coordinates

of 45,
90, starting at 90 degrees and traversing through 180 degrees counter clockwise.

d) An arc starting at 45 degrees, traversing through 90 degrees clockwise

bounded by a
box of height 50, width 50 with a centre point of 90, 180.

Ans : c.

21) Given the following code
import java.awt.*;
public class SetF extends Frame{
public static void main(String argv[]){
SetF s = new SetF();
s.setSize(300,200);
s.setVisible(true);
}
}
How could you set the frame surface color to pink

a)s.setBackground(Color.pink);
b)s.setColor(PINK);
c)s.Background(pink);
d)s.color=Color.pink

Ans : a.

AWT: CONTROLS, LAYOUT MANAGERS AND MENUS

1. What is meant by Controls and what are different types of controls?

Ans : Controls are componenets that allow a user to interact with your

application.

The AWT supports the following types of controls:

o Labels
o Push buttons
o Check boxes
o Choice lists
o Lists
o Scroll bars
o Text components

These controls are subclasses of Component.

1. You want to construct a text area that is 80 character-widths wide and 10

character-heights tall. What code do you use?

1. new TextArea(80, 10)
2. new TextArea(10, 80)

Ans: b.

1. A text field has a variable-width font. It is constructed by calling new

TextField("iiiii"). What happens if you change the contents of the text field to

"wwwww"? (Bear in mind that is one of the narrowest characters, and w is one

of the widest.)

1. The text field becomes wider.
2. The text field becomes narrower.
3. The text field stays the same width; to see the entire contents you will have

to scroll by using the ß and à keys.
4. The text field stays the same width; to see the entire contents you will have

to scroll by using the text field’s horizontal scroll bar.

Ans : c.

1. The CheckboxGroup class is a subclass of the Component class.

1. True
2. False

Ans : b.

5) What are the immediate super classes of the following classes?

1. a) Container class
2. b) MenuComponent class
3. c) Dialog class
4. d) Applet class
5. e) Menu class

Ans : a) Container - Component

b) MenuComponent - Object

c) Dialog - Window

d) Applet - Panel

e) Menu - MenuItem

6) What are the SubClass of Textcomponent Class?

Ans : TextField and TextArea

7) Which method of the component class is used to set the position and the size

of a component?

Ans : setBounds()

8) Which TextComponent method is used to set a TextComponent to the read-

only state?

Ans : setEditable()

9) How can the Checkbox class be used to create a radio button?

Ans : By associating Checkbox objects with a CheckboxGroup.

10) What Checkbox method allows you to tell if a Checkbox is checked?

Ans : getState()

11) Which Component method is used to access a component's immediate

Container?

1. getVisible()
2. getImmediate
3. getParent()
4. getContainer

Ans : c.

12) What methods are used to get and set the text label displayed by a Button

object?

Ans : getLabel( ) and setLabel( )

13) What is the difference between a Choice and a List?

Ans : A Choice is displayed in a compact form that requires you to pull it down to

see the list of available choices. Only one item may be selected from a Choice.

A List may be displayed in such a way that several List items are visible. A List

supports the selection of one or more List items.

14) Which Container method is used to cause a container to be laid out and

redisplayed?

Ans : validate( )

15) What is the difference between a Scollbar and a Scrollpane?

Ans : A Scrollbar is a Component, but not a Container.

A Scrollpane is a Container and handles its own events and performs its own

scrolling.

16) Which Component subclass is used for drawing and painting?

Ans : Canvas.

17) Which of the following are direct or indirect subclasses of Component?

1. Button
2. Label
3. CheckboxMenuItem
4. Toolbar
5. Frame

Ans : a, b and e.

18) Which of the following are direct or indirect subclasses of Container?

1. Frame
2. TextArea
3. MenuBar
4. FileDialog
5. Applet

Ans : a,d and e.

19) Which method is used to set the text of a Label object?

1. setText( )
2. setLabel( )
3. setTextLabel( )
4. setLabelText( )

Ans : a.

20) Which constructor creates a TextArea with 10 rows and 20 columns?

1. new TextArea(10, 20)
2. new TextArea(20, 10)
3. new TextArea(new Rows(10), new columns(20))
4. new TextArea(200)

Ans : a.

(Usage is TextArea(rows, columns)

21) Which of the following creates a List with 5 visible items and multiple

selection enabled?

1. new List(5, true)
2. new List(true, 5)
3. new List(5, false)
4. new List(false,5)

Ans : a.

[Usage is List(rows, multipleMode)]

22) Which are true about the Container class?

1. The validate( ) method is used to cause a Container to be laid out and

redisplayed.
2. The add( ) method is used to add a Component to a Container.
3. The getBorder( ) method returns information about a Container’s insets.
4. The getComponent( ) method is used to access a Component that is

contained in a Container.

Ans : a, b and d.

23) Suppose a Panel is added to a Frame and a Button is added to the Panel. If the

Frame’s font is set to 12-point TimesRoman, the Panel’s font is set to 10-point

TimesRoman, and the Button’s font is not set, what font will be used to dispaly

the Button’s label?

1. 12-point TimesRoman
2. 11-point TimesRoman
3. 10-point TimesRoman
4. 9-point TimesRoman

Ans : c.

1. A Frame’s background color is set to Color.Yellow, and a Button’s

background color is to Color.Blue. Suppose the Button is added to a Panel, which

is added to the Frame. What background color will be used with the Panel?

1. Colr.Yellow
2. Color.Blue
3. Color.Green
4. Color.White
5. Ans : a.

25) Which method will cause a Frame to be displayed?

1. show( )
2. setVisible( )
3. display( )
4. displayFrame( )

Ans : a and b.

26) All the componenet classes and container classes are derived from _________

class.

Ans : Object.

27) Which method of the container class can be used to add components to a

Panel.

Ans : add ( ) method.

28) What are the subclasses of the Container class?

Ans : The Container class has three major subclasses. They are :

1. Window
2. Panel
3. ScrollPane

29) The Choice component allows multiple selection.

1. True.
2. False.

Ans : b.

30) The List component does not generate any events.

1. True.
2. False.

Ans : b.

31) Which components are used to get text input from the user.

Ans : TextField and TextArea.

32) Which object is needed to group Checkboxes to make them exclusive?

Ans : CheckboxGroup.

33) Which of the following components allow multiple selections?

1. Non-exclusive Checkboxes.
2. Radio buttons.
3. Choice.
4. List.

Ans : a and d.

34) What are the types of Checkboxes and what is the difference between them?

Ans : Java supports two types of Checkboxes. They are : Exclusive and Non-

exclusive.

In case of exclusive Checkboxes, only one among a group of items can be

selected at a time. I f an item from the group is selected, the checkbox currently

checked is deselected and the new selection is highlighted. The exclusive

Checkboxes are also called as Radio buttons.

The non-exclusive checkboxes are not grouped together and each one can be

selected independent of the other.

35) What is a Layout Manager and what are the different Layout Managers

available in java.awt and what is the default Layout manager for the panal and

the panal subclasses?

Ans: A layout Manager is an object that is used to organize components in a

container.

The different layouts available in java.awt are :

FlowLayout, BorderLayout, CardLayout, GridLayout and GridBag Layout.

The default Layout Manager of Panal and Panal sub classes is FlowLayout".

36) Can I exert control over the size and placement of components in my

interface?

Ans : Yes.

myPanal.setLayout(null);

myPanal.setbounds(20,20,200,200);

37) Can I add the same component to more than one container?

Ans : No. Adding a component to a container automatically removes it from any

previous parent(container).

38) How do I specify where a window is to be placed?

Ans : Use setBounds, setSize, or setLocation methods to implement this.

setBounds(int x, int y, int width, int height)

setBounds(Rectangle r)

setSize(int width, int height)

setSize(Dimension d)

setLocation(int x, int y)

setLocation(Point p)

39) How can we create a borderless window?

Ans : Create an instance of the Window class, give it a size, and show it on the

screen.

eg. Frame aFrame = ......

Window aWindow = new Window(aFrame);

aWindow.setLayout(new FlowLayout());

aWindow.add(new Button("Press Me"));

aWindow.getBounds(50,50,200,200);

aWindow.show();

40) Can I create a non-resizable windows? If so, how?

Ans: Yes. By using setResizable() method in class Frame.

41) What is the default Layout Manager for the Window and Window subclasses

(Frame,Dialog)?

Ans : BorderLayout().

42) How are the elements of different layouts organized?

Ans : FlowLayout : The elements of a FlowLayout are organized in a top to

bottom, left to right fashion.

BorderLayout : The elements of a BorderLayout are organized at the

borders (North, South, East and West) and the center of a

container.

CardLayout : The elements of a CardLayout are stacked, one on top of the other,

like a deck of cards.

GridLayout : The elements of a GridLayout are of equal size and are laid out

using the square of a grid.

GridBagLayout : The elements of a GridBagLayout are organized according to a

grid.However, the elements are of different sizes and may occupy

more than one row or column of the grid. In addition, the rows and columns may

have different sizes.

43) Which containers use a BorderLayout as their default layout?

Ans : The Window, Frame and Dialog classes use a BorderLayout as their default

layout.

44) Which containers use a FlowLayout as their default layout?

Ans : The Panel and the Applet classes use the FlowLayout as their default layout.

45) What is the preferred size of a component?

Ans : The preferred size of a component size that will allow the component to

display normally.

46) Which method is method to set the layout of a container?

1. startLayout( )
2. initLayout( )
3. layoutContainer( )
4. setLayout( )

Ans : d.

47) Which method returns the preferred size of a component?

1. getPreferredSize( )
2. getPreferred( )
3. getRequiredSize( )
4. getLayout( )

Ans : a.

48) Which layout should you use to organize the components of a container in a

tabular form?

1. CardLayout
2. BorederLayout
3. FlowLayout
4. GridLayout

Ans : d.

49. An application has a frame that uses a Border layout manager. Why is it

probably not a good idea to put a vertical scroll bar at North in the frame?

1. The scroll bar’s height would be its preferred height, which is not likely to

be enough.
2. The scroll bar’s width would be the entire width of the frame, which would

be much wider than necessary.
3. Both a and b.
4. Neither a nor b. There is no problem with the layout as described.

Ans : c.

49. What is the default layouts for a applet, a frame and a panel?

Ans : For an applet and a panel, Flow layout is the default layout, whereas

Border layout is default layout for a frame.
50. If a frame uses a Grid layout manager and does not contain any panels, then

all the components within the frame are the same width and height.

1. True
2. False.

Ans : a.

49. If a frame uses its default layout manager and does not contain any panels,

then all the components within the frame are the same width and height.

1. True
2. False.

Ans : b.

49. With a Border layout manager, the component at Center gets all the space

that is left over, after the components at North and South have been considered.

1. True
2. False

Ans : b.

49. An Applet has its Layout Manager set to the default of FlowLayout. What

code would be the correct to change to another Layout Manager?

1. setLayoutManager(new GridLayout());
2. setLayout(new GridLayout(2,2));

c) setGridLayout(2,2,))
d setBorderLayout();

Ans : b.

55) How do you indicate where a component will be positioned using

Flowlayout?

a) North, South,East,West
b) Assign a row/column grid reference
c) Pass a X/Y percentage parameter to the add method
d) Do nothing, the FlowLayout will position the component

Ans :d.

56) How do you change the current layout manager for a container?

a) Use the setLayout method
b) Once created you cannot change the current layout manager of a component
c) Use the setLayoutManager method
d) Use the updateLayout method

Ans :a.

57)When using the GridBagLayout manager, each new component requires a new

instance of the GridBagConstraints class. Is this statement true or false?

a) true
b) false

Ans : b.

58) Which of the following statements are true?

a)The default layout manager for an Applet is FlowLayout
b) The default layout manager for an application is FlowLayout
c) A layout manager must be assigned to an Applet before the setSize method is

called
d) The FlowLayout manager attempts to honor the preferred size of any

components

Ans : a and d.

59) Which method does display the messages whenever there is an item selection

or deselection of the CheckboxMenuItem menu?

Ans : itemStateChanged method.

60) Which is a dual state menu item?

Ans : CheckboxMenuItem.

61) Which method can be used to enable/diable a checkbox menu item?

Ans : setState(boolean).

62. Which of the following may a menu contain?

1. A separator
2. A check box
3. A menu
4. A button
5. A panel

Ans : a and c.

62. Which of the following may contain a menu bar?

1. A panel
2. A frame
3. An applet
4. A menu bar
5. A menu

Ans : b

64) What is the difference between a MenuItem and a CheckboxMenuItem?

Ans : The CheckboxMenuItem class extends the MenuItem class to support a menu

item

that may be checked or unchecked.


65) Which of the following are true?

1. A Dialog can have a MenuBar.
2. MenuItem extends Menu.
3. A MenuItem can be added to a Menu.
4. A Menu can be added to a Menu.

Ans : c and d.

1 comment:

Galia Co Hagan said...

Thanks for the post, I am techno savvy. I believe you hit the nail right on the head. I am highly impressed with your blog. It is very nicely explained. Your article adds best knowledge to our Java EE Training in Chennai. or learn thru Java EE Training in Chennai Students.